Warzywa w kuchni są wybitnie korzystne, do wszystkiego. Zachowują piękny wygląd dań, potrafią pomóc wybrnąć w sytuacji, gdy mamy gości, a nie spodziewaliśmy się tego wcześniej i brak widoków, na to, czym ich podjąć. Potrawy z warzyw są również pięknym urozmaiceniem, jeśli chodzi o estetykę talerza – pomysły znajdziesz na przepisy na grilla. Tak wobec tego należałoby mieć stale w kuchni, pod ręką, chociażby pomidory i sałatę. Ale jak zachować świeżość tych warzyw, jeśli nie wykorzystamy ich od razu? przypilnujmy tego, żeby nie leżały na wierzchu. Są jedzeniem dla tak zwanych, muszek owocówek, a co więcej od temperatury pokojowej prędko więdną.

Sałata ma być włożona w wodę, czy też chociaż zamoczone w niej, samym zakończeniem, żeby nie uwiędła. Pomidory utrzymujmy w lodówce, to dłużej będą twarde i będzie wolno je w łatwiejszy sposób pokroić. Tak samo z ogórkiem, lub rzodkiewką. Odzwyczajmy się od nawyku trzymania warzyw pod ręką, na blacie stołu w kuchni, lub w koszykach, jako ozdobę. Nie będą rozkoszne i świeże i prędzej lub później będzie należy je wyrzucić wobec tego nie przydadzą się przy gotowaniu.