Stworzenie grilla musi wiązać się z solidnością oraz bezpieczeństwem, dlatego materiały przeznaczone do budowy powinny być mrozoodporne, odporne na wysoką temperaturę, łatwe do utrzymania w czystości oraz przede wszystkim przeznaczone do używania na zewnątrz.

Ściany grilla wznosi się zwykle z kamiennych łupków i ciosów, cegieł klinkierowych, a nieraz nawet kamieni polodowcowych bądź polnych. Bywa, że stosuje się też piaskowiec, jednakowoż takiego rozwiązania najczęściej nie poleca – ich porowata struktura i podatność na zabrudzenia powodują, że są niezwykle skomplikowane do utrzymania w czystości, chłoną wodę i niestety – ekspresowo się niszczą. Nie tylko zewnętrzna dziedzina grilla musi być wykonana z stosownych materiałów – ważną częścią jest przecież palenisko i rusz, dzięki którym jesteśmy w stanie nasycać się przepysznymi daniami.

Materiały wykorzystane do ich wykonania powinny charakteryzować się solidnością oraz odpornością na rdzę. Do wykonania rusztu zwykle używa się stali kutej bądź kwasoodpornej i takie także rozwiązania przeważnie się poleca. W jaki sposób chodzi o palenisko, na ogół użytkuje się takie same materiały. Jesteśmy w stanie jednak zamienić je na równie odporny materiał, jakim jest zbrojony beton.

Pamiętaj, aby ruszt był ruchomy – jeśli będzie ruchomy, będziemy w stanie ulokować go bliżej bądź też dalej ognia, a w razie potrzeby wyjąć całkowicie oraz poddać oczyszczeniu – przetestuj także Severin grille elektryczne. Wszystko zależy od nas – możemy wykorzystać taki sam materiał, z jakiego wykonane są ścianki grilla, niemniej jednak dla lepszego efektu estetycznego poleca się zastosowanie innych, kontrastujących materiałów. W tym wypadkach istnieje dowolność – ważne jest, żeby materiał nie był zawiły do czyszczenia i nie chłonął zanieczyszczeń. Pamiętaj jednak, by był odporny na działanie zjawisk atmosferycznych.

Żeby grill służył nam latami, potrzebne jest osadzenie go na solidnym fundamencie. Jako, że nie będzie to struktura należąca do najmniejszych, musi być przede wszystkim bezpieczna. Solidny fundament z reguły oznacza głębokość około sześćdziesiąt centymetrów, jednak to nie jedyne rozwiązanie. Grill możemy postawić także na tak zwanej płycie fundamentowej, o głębokości około dwudziestu centymetrów, którą wypada ułożyć na trzydziestocentymetrowej warstwie zagęszczonego żwiru.