Każdy człowiek posiada kubki smakowe dzięki, jakim może rozpoznawać smaki i wydawać opinię lub coś jemu smakuje czy też nie. Takimi pospolitymi smakami dla kuchni polskiej są pomiędzy innymi smaki słone, kwasowe, kiszone, lekko fermentowane i wiele innych typów. Często ludzie też lubią ostre potrawy, jakie są też w dobry sposób doprawione.

Właśnie dlatego właśnie w kuchni polskiej nie może zabraknąć następujących przypraw pieprzu, soli, majeranku, czosnku, cebuli, szczypiorku oraz wielu innych używanych w czasie gotowania – tu pomoże cola de mono. Również sosy przygotowywane są w zależności od ulubionych smaków pełnej rodziny. Zazwyczaj do sałatek oraz wszelkiego typu surówek stosowany jest sos słodko kwaśny. Każda kobieta stosuje też koperek, jakim zazwyczaj posypywane są uwarzone ziemniaki. Do dań głównych ludzie zwykle piją kompoty, które przygotowywane są ze świeżych owoców zazwyczaj z własnego sadu.

Naturalnie smaki uzależnione są od posiadanych kubków smakowych, jakie odgrywają podstawową rolę w ich odczuwaniu. Każdy człowiek w ciągu dnia powinien spożyć trafną liczbę posiłków, które później przetwarzane są w siłę oraz energię. Zezwala to w następstwie tego na racjonalne myślenie w pracy i skoncentrowanie się na wykonywanych zadaniach. W Polsce ludzie jedzą śniadanie, które obfituje w coś poprawnie pożywnego w trakcie przerwy w pracy jest pora na drugie śniadanie, w następnej kolejności oczywiście obiad jakiś deser i kolacja. Natomiast w każdym kraju jest inaczej. We Francji ludzie konsumują trzy posiłki dziennie. Są to wobec tego śniadanie, obiad i kolacja.

Niewątpliwie w każdym kraju w trakcie śniadania nie może zabraknąć poprawnie parzonej kawy, która dostarcza odpowiednią dawkę kofeiny a tym samym przetwarzana jest na energie oraz zaprzestaje bólom głowy. Coraz to częściej także ludzie nie mają czasu żeby wyjść z domu po śniadaniu. Dlatego wielu z nas zastępuje posiłek wyłącznie kawą z mlekiem lub też pije dopiero po dotarciu do własnej pracy. Jest to naturalnie nie zdrowe dla nas ponieważ skonstruowany przez nas organizm nie może dostać trafnej dawki pożywienia, które przekształci na energię.