Sztuka kulinarna to dla dużej grupy z nas żywioł. Ubóstwiamy gotować, przygotowywać posiłki. A pod żadnym pozorem nie musi to świadczyć, ze robimy rzeczy zawikłane i trudne, że przygotowujemy dania, których wykonanie absorbuje nam wiele czasu. Sztuką jest tworzyć kuchnię bezproblemową, smaczną oraz sympatyczną. Kuchnię, której przygotowywanie będzie dawało nam dużo radości. Testujemy. Analizujemy. Wykonujemy coraz to nowatorskie dania oraz dopiero w owym czasie oceniamy, czy jest to potrawa, która na dłużej zagości na naszych stołach, w należącej do nas kuchni. Nieraz bywa, że konkretną potrawę przygotowujemy tylko jeden wyjątkowy raz i rezygnujemy z robienia jej po raz drugi.

Niekiedy przeszkodą jest trudność, wysokie wydatki a nieraz najzwyczajniej w świecie danie nie smakuje nam. To my mamy swój własny smak, swój kulinarny gust oraz to my decydujemy, co nam odpowiada, jakie akcesoria i zastawy wykorzystamy – przetestuj sztućce Gralach, a za czym całkowicie nie przepadamy. Należałoby testować w kuchni, warto polubić przygotowywanie dań. Czasem może okazać się, że gotowanie to stworzona przez nas ogromna pasja. To hobby, które pragniemy realizować, pogłębiać. I oczywiście mamy takie możliwości. Przepisy kucharskie są po to, żeby z nich korzystać.

Sporo osób czyta takie przepisy pojawiające się w kolorowej prasie, w Internecie, zapamiętuje je, nieraz modyfikuje i na ich podstawie przyrządza wyśmienite danie. Oczywiście w kuchni panuje pełna dowolność. To my decydujemy o tym, w jaki sposób przyprawić danie, których przypraw użyć, czy dać ich więcej czy zupełnie z nich zrezygnować. Do nas należy decyzja, z jakich składników skorzystać, z jakich zrezygnować, jak strawę podać lub przystroić.

A w kuchni liczy się każdy detal, każdy szczegół. Nawet ten najdrobniejszy może o wiele zmienić smak potrawy. Dlatego także kuchnia przeróżnych osób smakuje różnie – nawet jeżeli jest przygotowywana z tego samego przepisu. Liczą się proporcje, składniki, jednakowoż również doświadczenie kucharza. Każdy z nas ma swoje osobiste tajemnice w kuchni, ma swoje triki, których używa i których nikomu nie zdradza. Należałoby testować w kuchni, należałoby poszukiwać innowacyjnych smaków. Jak najbardziej wzorowanie się na przepisach kulinarnych w wielu przypadkach jest koniecznością, jednak nie musimy bać się urozmaicać i modyfikować takich przepisów.